Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen, klik op een vraag om het antwoord te zien.

Wat is melatonine?

Melatonine wordt aangemaakt door de pijnappelklier, dat is een klein gebiedje in de hersenen. De pijnappelklier reageert op licht en donker, via het netvlies van de ogen.  Als het ’s avonds donker wordt, gaat de pijnappelklier steeds meer melatonine maken. Dat gebeurt vanaf een uur of acht ’s avonds. Dan krijgen we slaap. Het maximum ligt rond middernacht, daarna vlakt de hoeveelheid melatonine af (en zijn we als het goed is diep in slaap). Tegen de ochtend daalt de melatonineproductie sterk. Dan krijgen de hersenen een seintje om weer wakker te worden.

Bij kinderen is de productie het hoogst, de reden dat ze meer slapen dan volwassenen. Zo rond de veertig kan je al gaan merken dat je wat lichter slaapt. Bij ouderen is het nog duidelijker dat de productie afneemt: ze kunnen daardoor last hebben van lichter, korter slapen, slaapstoornissen en vaker wakker worden.

Wat doet melatonine?

Melatonine geeft in feit het seintje aan de hersenen dat het tijd is om te gaan slapen.  De melatonine productie begint gemiddeld zo’n twee uur voor het slapen gaan. Vanaf dan begin je slaperig te worden. En het zorgt voor een goed slaapritme. Mensen die de neiging hebben steeds later naar bed te gaan, en steeds later op te staan, kunnen hun ritme verbeteren door melatonine te nemen. Het aanvullen door middel van melatonine supplementen helpt om sneller in slaap te vallen. De timing is dan wel van belang (zie inname advies).

Wat is het inname advies voor melatonine?

Melatonine dient twee uur voor het slapen gaan ingenomen te worden, en nooit na 24.00u. Het is erg belangrijk om het elke dag op hetzelfde tijdstip en in dezelfde dosis in te nemen.

Kan ik verslaafd raken aan melatonine?

Nee, melatonine geeft geen gewenning. Je kunt er op elk gewenst moment weer mee stoppen

Wanneer merk ik resultaat van melatonine?

Binnen 2 weken moet het resultaat merkbaar zijn. Let op, het is hierbij belangrijk dat de melatonine elke dag op hetzelfde tijdstip ingenomen wordt. Houdt hierbij 2 uur voor het slapen gaan aan. Dat is namelijk het moment dat de natuurlijke melatonine aanmaak begint.

Welke dosis melatonine moet ik innemen?

Dit verschilt per persoon, afhankelijk van je eigen melatonine curve. Er wordt geadviseerd om te starten met een lage dosis melatonine, bijvoorbeeld 0,3 mg. Eventueel kan deze dosis elke nacht met 0,2 mg verhoogd worden tot het gewenste effect bereikt is.

De natuurlijke melatonine aanmaak is leeftijds- en geslachtsgebonden en verschilt individueel. Elke persoon heeft dus eigenlijk een individuele melatonine curve. Je eigen melatonine gehalte verschilt van uur tot uur. Wanneer je dus meer tabletjes neemt of op een ander tijdstip, zal de totale bloedconcentratie telkens verschillend zijn en het effect dus anders.  Het is daarom van belang elke dag op hetzelfde tijdstip (2 uur voor het slapen gaan) dezelfde dosis in te nemen.

Hoe moet ik melatonine gebruiken bij een jetlag?

Bij jetlags is het belangrijk om het gebruik van melatonine twee tot drie dagen voor de reis te starten. Melatonine wordt dan ingenomen als het op de plaats van bestemming tussen 22 en 24 uur is.

Dus bij een reis naar New York – waar het zes uur vroeger is dan in Nederland – is het juiste tijdstip om melatonine in te nemen op de dagen voor het vertrek: 16.00 tot 18.00 uur. Ter plaatse kan men melatonine innemen tussen 22.00 en 24.00 uur, tot de jetlag voorbij is, meestal binnen twee dagen.

Bij een reis naar Singapore, waar het zes uur later is dan in Nederland, is het tijdsvenster om melatonine in te nemen tussen 4.00 en 6.00 uur ’s morgens.

Dosering bij jetlag:

3-6 jaar: max 0,3 mg

7-18 jaar: max 0,5 mg

Vanaf 18 jaar: tussen 0,5 mg en 2 mg

Mag ik melatonine gebruiken in combinatie met de slaaptabletten van de huisarts?

Over het algemeen wordt dit niet geadviseerd. U dient met uw arts te overleggen of u de slaaptabletten nog mag combineren met melatonine.

Mag melatonine gebruikt worden tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding?

Nee, dan mogen er geen melatonine producten gebruikt worden.

Mag Sleepzz Powersleep in combinatie met anti-depressiva gebruikt worden?

Nee. In Sleepzz Powersleep zit tryptofaan. Tryptofaan verhoogt het serotonine gehalte in het lichaam. Als dit genomen wordt in combinatie met andere geneesmiddelen met een vergelijkbare werking, kan het serotonine gehalte in het lichaam te hoog worden.

Wat is het doseringsadvies van Sleepzz Melatonine Original tabletjes van 0,1 mg?

Om sneller in slaap te vallen:

3-6 jaar: 1-3 tabletjes (max 0,3 mg)*

7-18 jaar: 1-5 tabletjes (max 0,5 mg)*

Vanaf 18 jaar: 10 tabletjes (1 mg)

Bij jetlag:

3-6 jaar: 1-3 tabletjes (max 0,3 mg)

7-18 jaar: 1-5 tabletjes (max 0,5 mg)

Vanaf 18 jaar: beginnen met 5 tabletjes (0,5 mg) en eventueel ophogen

 

*Als kinderen langdurig niet goed slapen, dient de achterliggende oorzaak te worden onderzocht in overleg met de huisarts.

Welk product kan ik het beste nemen voor mijn kind jonger dan 12 jaar?

Wij adviseren voor kinderen van 1 jaar – 12 jaar Sleepzz Rust en Slaap siroop.

Dit is tevens rustgevend bij druk gedrag en bevordert een natuurlijke gezonde slaap, speciaal op de behoefte van kinderen afgestemd. Deze siroop is op basis van passiebloem-, kamille- en valeriaan-extract. Kamille is zeer geschikt voor kinderen met ADHD en voor kinderen die vaak nachtmerries hebben. Het kan ook makkelijk gemengd worden met bv. yoghurt, limonade of vruchtensappen.

Waarom mag ik mijn kind onder de 1 jaar geen Sleepzz Junior rust- en slaap siroop geven?

Het geven van een voedingssupplement aan een kind onder de 1 jaar gebeurt enkel en alleen op voorschrift van een arts. Zeker de eerste 6 maanden is het niet logisch om aan een baby een kruidenpreparaat of een medicijn te geven. Zo wordt bijv. qua voeding gewoonlijk pas na de 5e maand iets anders dan melkvoeding gegeven en is het fragiele maagdarmstelstel nog niet geschikt om alles te verwerken.

Wat is het verschil tussen Sleepzz Original en Sleepzz Time-release?

Sleepzz Original is geschikt voor inslaap problemen. Sleepzz Original bevat smelttabletjes, die je twee uur voor het slapen gaan inneemt. Sleepzz Time Release tabletjes zijn geschikt voor problemen met het doorslapen, omdat de melatonine geleidelijk aan het lichaam afgegeven wordt gedurende de hele nacht. Deze tabletjes mogen 1 uur voor het slapen gaan worden afgegeven.

Mag je melatonine gebruiken bij een auto-immuunziekte?

Hiervoor moet overlegd worden met de huisarts. Melatonine heeft namelijk invloed op de immuunrespons. Inname van melatonine kan een auto-immuunziekte beïnvloeden.

Is het product Sleepzz Re-legs (voor onrustige benen) nog verkrijgbaar?

Nee, dit product is helaas niet meer verkrijgbaar.

Is het product Sleepzz Mindfit nog verkrijgbaar?

Nee, dit product is helaas niet meer verkrijgbaar.

Is Sleepzz Powersleep veranderd van samenstelling?

Het melatonine gehalte in dit product is aangepast naar 0,3 mg. Verder is de samenstelling ongewijzigd.

Is Sleepzz Magnesium veranderd van samenstelling?

Het melatonine gehalte in dit product is aangepast naar 0,3 mg. Verder is de samenstelling ongewijzigd.

Waarom zit er geen bijsluiter bij de Sleepzz producten?

De Sleepzz producten zijn geen geneesmiddelen, maar voedingssupplementen. Bij voedingssupplementen hoeft geen bijsluiter bijgevoegd te worden.  Alle relevante informatie vindt u op het doosje.